Bloggens inflytande på tjejer

Många tjejer i åldern 15- 18 bloggar. Enligt statistisk hämtat från World Internet Institutes, har 30% av alla tjejer i Sverige en egen blogg. En stor anledning till det är att tjejerna inte fått lika mycket utrymme att tala i skolan som killarna. En annan anledning är den utseendefixering som råder i samhället bland unga tjejer. Detta har också medfört att bloggarna övervägande handlat om mode och skönhet. Under senare tid har det kommit motprotester från många kvinnor i olika åldrar. Feministiskt Initiativ har ofta uttryckt sitt engagemang mot den rådande idealhets som yngre tjejer erfarit.

Blondinbella

En av Sveriges mest inflytelserika kvinnliga bloggare är Isabella Spångberg, tidigare Isabell Löwengrip, och känd under namnet ”BlondinBella”. Isabella Spångberg startade en blogg tidigt i tonåren och efter sex år av skrivande så hade hon 2005, 400 000 unika besökare per vecka. Hon har också startat upp många egna företag med stor succé. Några av dessa är investmentbolaget ”Löwengrip Invest” och klädföretaget ”Classified”. 2008 gjorde Isabella debut som programledare i sitt eget tv-program ”Blondinbellas Tv-dagbok”. Hon har också medverkat som ”sidekick” till Malou Von Sivers morgonprogram ”Malou Efter tio” i Tv4. Som en protest mot det överdrivna skönhetsideal som bloggarna medfört yngre kvinnor i samhället; kastade blondinbella kläderna 2012 och gjorde ett utvik i sitt eget magasin ”Egoboost”.

Populäraste tjejbloggen i Sverige 2014

Kenza Zouiten är utan tvekan den mest lästa bloggerskan i Sverige. Kenzas sätt att skriva är väldigt enkelt och rakt. Hon lägger gärna upp bilder av sig själv i olika delar av världen, iförd märkeskläder. Bloggen är skriven på svenska och engelska vilket gör det lättare för utländska fans. Ungefär 500 000 tusen människor besöker hennes blogg per vecka. Kenzas blogg handlar om övervägande om mode. Hon hittade tidigt inspiration i ”Blondinbellas” skrivande och ansåg att det var kul att dela med sig av sitt liv. Det var i samma veva som hon blev intresserad av mode. Man kan lätt tro att ingen 16-åring kan tjäna 100-150 000 kronor i månaden, men i Kenzas värld blev det en verklighet.
Under 2011 polisanmälde en läsare Kenza. Händelsen handlade kort om att Kenza valt att lägga ut läsarens ip-adress offentligt. Dock har händelsen inte polisanmälts ännu, trots att man brutit mot svensk lagstiftning. Kenza har sedan dess vunnit flera utmärkelser för bästa svenska blogg och även medverkat i Let’s Dance 2014.